Next Station x Outoja Tiloja tuo mediataidetta ja tapahtumia Rovaniemen linja-autoasemalle 23.-25.11.2023.

Mediataide ja valotaide valaisevat kaamoksen kaupungin, kun ryhmä mediataiteilijoita, kulttuurituottajia ja -toimijoita kokoaa voimansa yhteen polttopisteeseen elähdyttäen Lapin pääkaupungin kulttuurikenttää.

Rovaniemen linja-autoaseman oudoissa tiloissa nähdään kolmen päivän aikana mediataideinstallaatioita ja -näytöksiä, valotaidetta, poikkitaiteellisia esityksiä ja massiivinen surrealistinen maalaus. Tapahtuman runsaaseen kattaukseen kuuluu mediataidenäyttely, kaupunkitilaa käsittelevä keskustelutilaisuus, mediataiteen kansainvälistymistä käsittelevät taiteilijatyöpaja ja seminaari sekä Lapin yliopiston DAMA (Tanssi ja media-työpaja) ja Taide rakennetussa ympäristössä- kurssin teoksia ja näytöksiä. Perjantai-illan kruunaa happening, jossaa esiintyvät DXXXA D, Jaakko Laitinen & Jouni J sekä EDW & CAS feat Vizuart2. 

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat: Arttu Nieminen, Johan PIetarinen, Riikka Vuorenmaa, Panu Johansson, Mauri Lähdesmäki, Tomi Knuutila, Miina Alajärvi, Antti Tenetz, Hans Pieski, Pietu Arvola, Raisa Raekallio & Misha De Vall, Kirsikka Paakkinen, Karja Gauriloff, Lauri Uusitalo ja Friday Milk-kollektiivi.

Aikataulu:

Torstai 23.11.2023

 • 14.00-19.00 Next Station x Outoja Tiloja-näyttely

Perjantai 24.11.2023

 • 9.00-12.00 Media Art Production Seminar – How to work internationally? Pohjoisen mediataiteilijoiden kansainvälistymistä käsittelevä seminaari. Tapahtumapaikka Y_North, Aittatie 3. 
 • 14.00-19.00 Next Station x Outoja Tiloja-näyttely
 • 17.00-19.00 Avajaiset, DAMA performansseja, taiteilijat tavattavissa.
 • Outoja Tiloja x Next Station Happening, ikäraja K-18, pääsymaksu 15€
 • 19.00 Näytös: OMVF palkitut musavideot
 • 19.30 Kulttuuriyhdistys Valsa 10 vuotta, maljan nosto.
 • 20.00 EDW & CAS feat Vizuart2 // Fluxus poetry
 • 21.00 DXXXA D // Dadarab + Vizuals Pietu Arvola.
 • 22.00 Jaakko L & Jouni J // Ouroboros julkkarit vol.2

Lauantai 25.11.2023

 • 13.00-14.30 Avoin keskustelutilaisuus “Tunnerakennusten ympäröimänä – Kaupunkitilat mediataiteilijoiden inspiraationa”
 • 12.00-18.00 Next Station x Outoja Tiloja-näyttely

Näyttelyyn, avajaisiin, seminaariin ja keskustelutilaisuuteen vapaa pääsy. Kaikki tapahtumat seminaaria lukuunottamatta Rovaniemen linja-autoasemalla (Lapinkävijäntie 2).

Ohjelma:

MEDIA ART PRODUCTION SEMINAR – How to work internationally?

Mediataiteen tekijöille ja tuottajille suunnattu seminaari pyrkii lisäämään pohjoisen mediataiteilijoiden edellytyksiä kansainvälistymiseen.

Keynote puheenvuorot: Corine Meijers (Studio Biarritz, NL), Milla Moilanen (AVEK) ja Sten Saarits (Viro). Perjantaina 24.11. klo 9.00-12.00 Tapahtumapaikka Y_North, Aittatie 3.

Outoja Tiloja x Next Station Happening

DXXXA D

Dxxxa D on konerytminen rap- ja spoken akti. Musiikki on eri genreistä piittaamatonta tutkimusmatkaa musiikin lähteille tarjoten samalla miellyttävimmän, alansa parhaan ja unohtumattomimman asiakaskokemuksen jne. Suomen rytmirunouden joulupukein akti tarjoilee huikeaa soundia fantastisilla lyriikoilla ja upealla tarinankerronnalla höystettynä.

JAAKKO L & JOUNI J

Toissa talvena Reindeer Kalashnikovista tuttu Jouni J sekä Lappi-Balkan laulajana kunnostautunut Jaakko Laitinen löivät viisaat päänsä yhteen musiikin teon merkeissä. EP:tä lähdettiin tekemään, mutta lauluja syntyikin pitkäsoiton verran ja yhteistyön hedelmä saatettiin olemassaolon piiriin ihmiskunnan iloksi kesäpäivän seisauksen kieppeillä vuonna 2023. Desibeli.netin Mika Rothin sanoin “Ouroboros on ihan tolkuton levy, jota tehdessä on taatusti ollut hauskaa. Lapin mystisyys, housen, räpin ja elektron hetkessä olo, balkanilainen sivumaku ja mitä tästä voi sanoa? Täydellistä, erinomaista, järjetöntä! Svengaa kuin hirvi, sotkee kaiken pohjoisesta ja ottaa kantaa kuin ohimennen moneen tiukkaan asiaan”.

EDW & CAS Feat QXA

Tietäkää EdwXcaS kuin kirje salaiselta maailmalta, jossa äänet, sanat ja kuvat tanssivat keskenään, kuin tuntemattomat sielut. EdwXcaS on kuin lumottu metsä, jossa elektroakustinen musiikki on kuin salaperäinen puro ja monimuotoiset ilmaisutyyylit ovat kuin metsän eri eläinlajit. Sanojen ja äänten tanssi on kuin maaginen loitsu, joka kutsuu sinut mukaan. Täällä ei ole tilaa laskelmoinnille, sillä intuitio ohjaa tietä. Se on kuin syvään vedenalaiseen maailmaan sukeltaminen, jossa ajatukset kulkevat kuin telepaattiset aallot. EdwXcaS on kuin tarina menneisyydestä ja heijastus tulevaisuudesta, kudottuna yhteen nykyisyydessä, missä kaikki tarinat kohtaavat. Edward Suonsilmä, Lauri Uusitalo ja Visual Artist QXA ovat kuin kolme velhoa, jotka loihtivat maailman, jossa taide on elämä ja elämä on taide. Astu sisään tähän satumetsään, joka ei tunne rajoja, ja anna itsesi viedä mukanaan.

Enlightened Boredom

Kansainvälinen taideyliopistojen verkosto Dama palaa Rovaniemelle! Tällä kertaa 5 päivän mittainen intensiivityöpaja käsittelee tylsistymistä, tyhjyyttä, ajan hahmotusta, pimeyttä and sen vastakohtia valoa (valaistumista?), innostumista, toimintaa ja kiirettä. Mitä tapahtuu tilalle, joka on suunniteltu odottamiseen, kun siellä ei voi enää odottaa? Herääkö bussiasema talviunestaan? www.damanetwork.info

Taide rakennetussa ympäristössä on vuosittain pidettävä arktisen taiteen ja muotoilun maisteriopiskelijoille, soveltavan taiteen kandiopiskelijoille sekä kansaivälisille vaihto-opiskelijoille suunnattu kurssi. Tänä vuonna opiskelijat tekevät teoksia yhteistyössä MAP tapahtuman sekä linja-autoaseman kanssa. Lähtökohtina teoksille toimivat linja-autoasema sekä odottaminen ja tylsyys. Tekniikat vaihtelevat monipuolisesti veistoksista, installaatioihin ja projisointeihin. Järjestäjä: Lapin yliopisto – Taiteiden tiedekunta

Dama-työpajan ja kurssin aikana tehdyt teokset ja performanssit esitetään avajaisissa.

Keskustelutilaisuus Tunnerakennusten ympäröimänä – Kaupunkitilat mediataiteilijoiden inspiraationa

Keskustelutilaisuus kutsuu rovaniemeläisiä tarkastelemaan suhdettaan kaupunkitiloihin. Mediataiteilijat Riikka Vuorenmaa, Panu Johansson ja Miina Alajärvi kertovat miten kotikaupunki on vaikuttanut heidän teoksiinsa ja taiteelliseen prosessiin. Rovaseudun Markkinakiinteistöjen toimitusjohtaja Antti Herajärvi tuo puheenvuorossaan esille linja-autoaseman historiaa ja alustaa keskustelua sen tulevaisuuden käytöstä. Kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen puhuu siitä miten tunnerakennukset syntyvät ja millaisia ne voivat olla tulevaisuudessa sekä Rovaniemen puiden ystävät -ryhmä kaupunkiluonnon merkityksestä. Yleisöä toivotaan ottamaan osaa keskusteluun.

Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista tutustua myös näyttelyyn.

Järjestäjät

Next Station x Outoja Tiloja-tapahtuman järjestävät Mediakulttuuriyhdistys Magneetti, Kulttuuriosuuskunta Deadstanding Tree ja Flatlight Creative yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Valsan kanssa.

Tapahtumaa tukevat AVEK, Suomen Kulttuurirahasto, Taike, Frame Contemporary Art Finland ja Rovaseudun Markkinakiinteistöt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *